HTML

A 100 legszegényebb

Ha van száz leggazdagabb, miért ne beszélhetnénk a száz legszegényebbről. Kik ők? És miért azok, akik? Hogyan vállalhatunk velük szolidaritást és hogyan segíthetünk abban, hogy önmagukon segítsenek?

Friss topikok

  • BS50: @Fekete Florin: Amit irsz, teljesen fejen talalja a szoget es tokeletesen igazad van abban, hogy a... (2009.10.15. 20:28) Baltazár esete az Egyetemmel
  • Fekete Florin: @BS50: Bocsi, hogy későn reagálok, de nem értem rá eddig. Hát az a szomorú hírem, hogy nem tudom ... (2009.10.14. 00:20) Amália esete a Multival
  • BS50: Szo soncs arrol, hogy akik ellenkeznek, definicio szerint rossz emberek. Az o erzesuknek is van al... (2009.09.28. 08:26) Ket hir ami erthetetlen...
  • BS50: @CSR bloggerina: Az eltérő vélemény megfogalmazása és az annak kapcsán kialakuló vita nem veszeked... (2009.09.20. 09:28) Aki változni képes, megmarad
  • BS50: @Fekete Florin: Igen az logikus lenne, de szeretnem inkabb egyben tartani ezt a fonalat. Ha megten... (2009.09.19. 10:54) Szociovideó

Linkblog

2009.10.13. 18:36 Fekete Florin

Baltazár esete az Egyetemmel

Címkék: egyetem hajléktalan rab álláskeresés nyugdíjas koldulás hátrányos helyzet ingyenmunka

A nevek kitatáltak, de a személyek és az események nem. Aki a valóssággal hasonlóságot vél felfedezni, az nem a véletlen műve. Ha minden olvasó más-más valós személyre ismer rá, az sem a véletlen műve. Nem egyedi esetről, hanem társadalmi jelenségről van szó.

Ha a hátrányos helyzet szóba jön, hajlamosak vagyunk szomorú szemű, maszatos arcú, korgó gyomrú kisgyerekekre vagy beteges, magányos, öreg hajlotthátú nénikékre esetleg kerekesszékes vagy fehérbotos embertársainkra gondolni.

A hivatalok nem ilyen képekben gondolkodnak hanem adminsztratív adatokkal operálnak: jövedelem, iskolázottság, ilyesmi.

Történetünk hőse egyik séma szerint sem tekinthető hátrányos helyzetűnek. 30-as, egészséges, sportos, jóhumorú férfi. Már a szülei is iskolázottak voltak, ő még képzettebb és a diplomás minimálbér is megjár neki. Az ilyen embereket célozzák meg a sportkocsireklámok - kontinensünk másik részén. Itthon ez az ember - bár statisztikai paraméterei átlagon felüliek - hétköznapjai nagy részét hajléktalanként és ingyenmunkásként éli meg.

Illusztráció: öko-design pillepalack-fotel. Történetünk hőse nem ilyen kényelmes helyen alszik, és másra hasznosítja a pillepalackot. Fotó: mindennapibetevo.blog.hu

Baltazár kétdiplomás fiatalember, az egyik szakát egyetemen oktatja, ebből éppen doktorira készül. Két nyelven beszél, az egyikből szakfordít is.

Abban a vidéki városban telepedett le, ahol lediplomázott és tanítani kezdett. Örökségből tudott egy olcsóbb lakást is venni, melynek viszont magasak a költségei. Nem csak kocsija nincs, de még reménye sincs arra, hogy húsz-harminc éven belül kocsija legyen, hiába célozgatják a nyugati sportkocsi-reklámok.

Időközben az állása megszűnt és két év álláskeresés után egy többszáz kilométerre lévő másik vidéki város Egyetemén tanít. Emiatt Baltazár értelemszerűen heti ingázásra kényszerül.

Ez az Egyetem egyáltalán nem korrekt munkáltató. (Sok munkáltató nem az.) Szállást vagy szállástérítést nem biztosít. Útiköltséget sem. És ami a legdurvább, nem havonta, hanem csak félévenként utalja a munkabért: Karácsony előtt és valamikor júniusban.

Baltazár bár utólag mindig megkapja a bérét, de előtte gyakorlatilag fél éven át ingyen dolgozik; napi megélhetését kölcsönkérésből oldja meg, amit bár mindig visszafizet, de ezt addig is koldulásként éli meg.

Bérének nagyjából egyharmadát elviszi az ingázás útiköltsége. Másik harmada elmegy a lakásának fenntartására, mely annak ellenére magas, hogy a hét nagy részében nem is lakik benne. A haramadik harmadból kényszerül megélni, ruházkodni, telefont fenntartani (főnöke megköveteli hogy legyen, bár ő ellene nélküle is) és étkezni; ez utóbbi is annyival drágább, hogy a hét nagy részén nincs lehetősége főzni. Nagyon szűkösen jön ki a béréből.

Doktori disszertációjának magas költségeit özvegy édesannyja kuporgatja össze nyugdíjából.

Baltazár ilyen anyagi körülmények között nem tud szállást bérelni, az Egyetem viszont nem biztosít neki. Ezért munkahelyén, az Egyetem oktatási épületében alszik - teljesen illegálisan.

Pár kedves szó és egy kis "nyakolaj" hatására a portás beengedi a tornaterembe, ahol a parkettán, hálózsákban alszik. Azonban ez a luxus sem biztosítható mindig, mert van hogy éjfélig használják a termet és másnap éppen már négykor kezdődik az első edzés.

Ilyenkor jön a "B" terv: muszáj az irodájukban aludnia. De mivel itt a folyosót éjaszaka riasztórendszer védi, a portás kívűlről rázárja az ajtót. Baltazár ilyenkor rabnak érzi magát és álmában is azon aggódik, hogy a portás előbb érjen ajtót nyitni, mint a főnöke. Esetleges biológiai szükségletei végett pedig mindig tart egy pillepalackot magánál.... Amit aztán ha használnia kell, másnap némi szégyenkezés mellett igyekszik nyomtalanul eltűntetni.

Baltazár elvileg eladhatná a lakását és vehetne egyet munkahelyének városában, de ez nem működik. Akkor még távolabb kerülne öregedő édesanyjától, aki viszont egyre inkább igényli Baltazár közelségét. Másrészt az ottani állása sem biztos: félhivatalosan főnöke már közölte, hogy az Egyetemen kari átszervezések kezdődnek, senkinek sem garantált az állása. (Baltazár különben is szeretne előző munkahelyére visszakerülni.) Harmadrészt meg technikailag elég nehéz lakást árulni, ha az ember az ország túlsó végén tartózkodik, ráadásul ingatlanpiaci válság (is) van.

Szóval ebben a patthelyzetben létezik Baltazár, aki a statisztikák szerint  - és élete kisebb hányadában a valóságban is - egy jól képzett, ígéretes pozícióban lévő, majdnem átlagos jövedelmű (-persze csak a vidéki, nem pedig a többszörös fővárosi átlagjövedelem  szerint-) lakással rendelkező fiatalember.

Ugyanakkor hétköznapjai túlnyomó részében  hajléktalanként és ingyenmunkásként tengődik, valamint sokszor koldusként és rabként éli meg helyzetét.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://100legszegenyebb.blog.hu/api/trackback/id/tr661447985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BS50 2009.10.15. 11:45:37

Elnezest, hogy megint ekezetek nelkul irok, de az elobb ekezetekkel mar csinaltam egy hosszu valaszt es amikor el akartam kuldeni, a rendszert kozolte, hogy hiba tortent probaljam ujra… de a szoveg ma rnem volt meg. Most meg mar nincs ido ujra azzal a billantyuzettel irni, az fele olyan gyorsan megy…

Szoval ez egy nagyon jo este, amirol irtal, mert szepen felvet egy par problemat amire aztan talan meg megoldast is lehet mondani. Persze a megoldas nem egyszeru es egyik pillanatrol a masikra megvalosithato, de erdemes rajta elgondolkodni.

Ki a jo vagy a rossz munkaado? Az, hogy valaki nem havionta fizet, itt is szokasos es senki nem rokonyodik meg rajta. Azt elhiszem, hogy nem kellemes es ha meg kolcson is kell kerni, vegkepp kenyelmetlen, de ez nem valtoztat azon, hogy van olyan szervezet,m ahol ez igy mukodik. Sajnos az a vilag is regen elmult mar, hogy a dolgozo bejarashoz vagy lakashoz segitseget kapjon. Regen volt ilyen, ma mar inkabb ritkasag. Ez igy van azon a felen is Europanak ahol azokat a sportkocsikat ajanlgatjak… SZoval talan egy fontos lepes lenne ujra kalibralni az elvarasokat es akkor annak a fenyeben ertekelni, hogy mi a joe s mi a rossz. Ugye mikor az ember arrol olvas, hogy a kezbesitok nem akarnak delutan dolgozni mert a za csaladi eletuket rossz iranyba befolyasolja vagy a kismamaknak tobb eves otthonlet “jar”, az ember elgondolkodik: miert nem jutott meg el a hire Magyarorszagra, hogy sajnos a vilag megvaltozott es sok minden ami jo lenne, nincs mar. Sokkal gazdagabb orszagokban sem.

A masik erdekes aspektus pedig a sok szaz kilometerrel odabb valo munkahely. Magyarorszagon az egyik legnagyobb baj, hogy a mobilitasi hajlam nagyon alacsony de ha lenne is, nincsen eleg elerheto aron berelheto lakas amit igenybe lehetne venni annak, aki tavol otthontol talal munkat. Szep gondolat, hogy azert lenne job helyben maradni, mert idos edesanyank ezt szeretne es szuksege van ra… de hat megint csak, sehol a vilagon nem foglalkozik ezzel senki. Az embernek kell a munka utan menni, az nem fog helybe jonni. Ami pedig ezzel jar problema, azt az egyennek kell megoldania.

A munkahelyteremtesrol szolo nagy beszedek ures szonoiklatok, ha nem teszik hozza, hogy olyan nem letezik, hogy mindenki maradhat a szulofalujaban es majd mindenhol jon a munka. Ha nem mondjak ki, hogy igenis szukseg lesz a mobilitasi hajlam novelesere, a berlakasok szamanak novelesere megfelelo erdekeltseg teremtese leven es igenis menni kell sok esetben mert a munka nem fog soha mindenutt helybe jonni. Egyebkent is, kormayok es partook a szocialis es kenysermunkan kivul nem tudnak munkahelyet teremteni… amit tudnak, olyan gazdasagi kornyezetet elosegiteni, ahol remelhetoleg a befektetok jonnek majd es teremtenek munkahelyet (ha sikersen el nem ijesztik oket…). De azok a munkahelyek a vallakozas erdekenek megfeleloen keletkeznek majd es ez helyileg nem bizots, hogy Baltazarnak kedvez. De ha a mobilitas megvan es vannak lakasok, amit elerheto aron berelni lehet, akkor Baltazar problemaja is sokkal kisebb lesz.

Csak mar szamon kene kerni a sok dumalon, hogy mikor mondja ki az egesz igazsagot, azt, hogy a strukturalis valtozasok is kellenek mert kulonben az uj munkahely is konnyen betoltetlen marad.

Nagyon jo iras ez, mert alkalmat ad arra, hogy az ember beszeljen azokrol az aspektusokrol, amiket ugy szivesen kihagynak a kepbol. Mint a munkahelyteremtes mellett elengedhetetlenul szukseges lepesek…

Mindenesetre remelem, hogy senki nem azt a konluziot vonja le ebbol az esetbeol, hogy akkor mosr sajnaljuk Baltazart es a tobbieket ajik hasonlo helyzetben vannak, sot ugy aklatalaban magunkat is, hogy a korulmenyek mennyire kiszurtak a Magyarokkal…

A tanulsag ebbol az irasbol is az, hogy igenis lehet latni, hogy merre kellene elndulni, lehet latni, hogy a nagy szlogenek hol lyukasak es mit kellene melle tenni… csak tegye is mar mindenki. Nem valaki mert akkor mindenki a masikra var))

Fekete Florin 2009.10.15. 19:03:25

Nem minden felvetésedre reagálok, talán majd legközelebb. (A mobilitás téma piszkálja a csőrömet, de most időhiány miatt kihagyom)

Először is a kontinensnek azon a felén olyanra is van példa, hogy hetente van fizetés. Nálunk a havi fizetés a kulturálisan megszokott és a törvény is ezt írja elő.

És aki előtte hónapról hónapra élt, azt nem lehet olyan helyzetbe hozni, hogy fél évig ne kapjon fizetést, mert nincsenek tartalékai. Előtte sem keresett annyit, hogy tartalékolni tudott volna.

Egy részük kölcsönkér (ha van kitől) másik részük meg elkezd kocsit feltörni, és ez társadalmilag veszélyes. (Persze ez nem az egyetemi oktatókra jellemző.)

A harmadik pedig a lakásának a rezsijét nem fizeti be, hogy enni tudjon.

Most volt egy eset. Egy kőműves naponta járt dolgozni, de hét (7) hónapig kapott fizetést. A felesége jövedelméből látták el a háztartást. A számlákra nem jutott, és végül a tartozások miatt az utcára akarják tenni őket. Két gyerekük van.

Gondolom nálatok ilyen nem fordulhat elő olyan családdal, akik naponta dolgozni járnak.

És vedd figyelembe, hogy nálunk az árak közelítik az EUs átlagot (van hogy magasabbak is) a bérek pedig töredékei annak. Ez egy k..va csóró ország, aminél csak a lakossága csóróbb.

Tankolásnál vagy a boltban ugyanannyit fizetünk, mint pl. a hollandok. Ehhez képest most számoltam ki, nekem 320 euró volt a legmagasabb havi jövedelmem napi 8 órára vetítve. Nem tudom Hollandiában mennyi a minimálbér, de ha utánajársz lehet hogy kicsit meglepődsz.

Tényleg, te hogy osztanál be egy hónapra 320 eurót? De legyen mondjuk 500. Hogy jönnél ki 500 euróból egy hónapig? Érdekel a válaszod.

A bérlakás-felvetésed különben jó. Jó lenne ha lennének, de nincsenek. Az önkormányzatok és az állam egész biztos nem fognak építeni. Hogy a vállalkozói szektor miért nem lát benne üzletet, azt nem tudom.

De azért sejtem. Lásd a fenti kőműves esetét. A tulaj hiába teszi ki a lakót, az adósság megmarad a nyakán. Ezért nem mernek belevágni szerintem.

BS50 2009.10.15. 20:28:02

@Fekete Florin: Amit irsz, teljesen fejen talalja a szoget es tokeletesen igazad van abban, hogy az EU arak es a nem EU fizetesek mellett lehetetlen helyzetbe kerulnek emberek. Amig ezt nem hozzak rendbe, semmi nem mukodhet rendesen. Errefele nyugdijaosk vannak nem is kevesen, akiknek csak az allami nyugdoja van (kolonfele okok miatt) es azok kozul sokan olyan 700 eurobol elnek... azert itt sok minden joval dragabb am mint otthon, ugyhogy nekik is nagyon nehez. AMit irtal, amugy kicsit ugyanarra mutat amit en is mondtam: ezek a szornyu esetek nem oldodnak meg azzal, hogy munkahelyet teremtunk (ez amugy is ketes kijelentes). Ha a strukturalis problemakat nem oldjak meg eloszor, marad az ar es fizetes kozotti aranytalansag, akarmilyen sok munkahely is lenne. Persze a tobb munkahely nagyon jo lenne azoknak akiknek semmi nincsen, de a peroblemat csak reszben oldana meg. Miert nincs tobbnyire szo a strukturalis valtoztatasokrol? Ezt miert nem keri senki szamon? Egyebkent egyet ertunk most ebben az egeszben, azt hiszem hogy az en felvetesem a strukturalis javitasokra inkabb kiegesziti amit irtal, nem ellentmond annak, hogy ez a helyzet igy tarthatatlan. Kivancsi vagyok a mobilitassal kapcsolatos belemenyedrol. Itt van egy kis elozetes... par eve, mikor az Airbus ugy dontott, hogy Toulousbol atviszi Hamburgba bizonyos tipusok gyartasat (eletbenmaradasi kerdes volt a cegnek), eyik naprol a masikra kozoltek a mernokokkel, hogy akkor koltozes. Ki akar a napsugaras Toulousbol a nedves Hamburgba menni? Meg a gyerekek nem tudnak csak Franciaul... Azt modntask, hogy ok bizony nem mennek... Avalasz? Jo, akkor holnap mar nem is kell jonni dolgozni. Egy nap mulva mar nem is lehetett jegyet kapni a hamburgi jaratokra. Jo ez? Nem!!! Ezerszer nem de hat ilyen a vilag. Nem csak Magyarorszagon... Es ugye ezek a dolgok nem mindeg penz kerdese. Jo lenne egyszewr ezeket a dolgokat egy csesze kave felett is vegigbeszelni.
süti beállítások módosítása