HTML

A 100 legszegényebb

Ha van száz leggazdagabb, miért ne beszélhetnénk a száz legszegényebbről. Kik ők? És miért azok, akik? Hogyan vállalhatunk velük szolidaritást és hogyan segíthetünk abban, hogy önmagukon segítsenek?

Friss topikok

  • BS50: @Fekete Florin: Amit irsz, teljesen fejen talalja a szoget es tokeletesen igazad van abban, hogy a... (2009.10.15. 20:28) Baltazár esete az Egyetemmel
  • Fekete Florin: @BS50: Bocsi, hogy későn reagálok, de nem értem rá eddig. Hát az a szomorú hírem, hogy nem tudom ... (2009.10.14. 00:20) Amália esete a Multival
  • BS50: Szo soncs arrol, hogy akik ellenkeznek, definicio szerint rossz emberek. Az o erzesuknek is van al... (2009.09.28. 08:26) Ket hir ami erthetetlen...
  • BS50: @CSR bloggerina: Az eltérő vélemény megfogalmazása és az annak kapcsán kialakuló vita nem veszeked... (2009.09.20. 09:28) Aki változni képes, megmarad
  • BS50: @Fekete Florin: Igen az logikus lenne, de szeretnem inkabb egyben tartani ezt a fonalat. Ha megten... (2009.09.19. 10:54) Szociovideó

Linkblog

2009.09.18. 13:58 Fekete Florin

Amália esete a Multival

Címkék: multi rab képzés állami gondozott ingyenmunka

A nevek kitatáltak, de a személyek és az események nem. Aki a valóssággal hasonlóságot vél felfedezni, az nem a véletlen műve. Ha minden olvasó más-más valós személyre ismer rá, az sem a véletlen műve. Nem egyedi esetről, hanem társadalmi jelenségről van szó.

Vidéki nagyváros, valamikor 1999-2000 körül. Amália állami gondozott, ahogy maguk között mondják: zacis. Egy sivár, szocreál hangulatú gyermekotthonban - a zaciban - él, amely belső életét tekintve leginkább egy börtönhöz volt hasonlítható. Mivel a gyermekotthon felszámolás előtt állt, a merev börtönszerű viszonyok annyiban oldódtak egy kissé, hogy a helyzet teljesen kaotizálódott: mindent és mindenkit eluralt a teljes (lét)bizonytalanság.

Amália az általános bizonytalanság hatására elhatározta, hogy kezébe veszi a sorsát. Hallott egy kedvezőnek tűnő lehetőségről és mivel nem volt senki a környezetében aki erről lebeszélte volna (sőt, néhány nevelője még támogatta is ebben!) belevágott.

(A fotó csak illusztráció: Multik a város szélén. Forrás: Google Earth)

A kedvező lehetőséget a Multi Áruház nyújtotta: egy olyan képzést amely három hónap alatt "kereskedő szakmát" ad a kezébe. Így hát Amália otthagyta a kereskedő szakközépiskolát ahova járt, mert hát miért tanuljon még három évet azért, amit három hónap alatt is megtanulhat. Ráadásul a Multi garantálta a munkábaállást is a képzés után.

A tanfolyam első két napja elméleti oktatás volt, bemutatták az áruházat és a vezető dolgozókat. Utána a többi idő már "szakmai gyakorlat" volt, azaz három hónapig az áruházban dolgoztak a tanfolyam résztvevői - természetesen ingyen.

Azaz dehogy ingyen! A tanfolyamot mindenki sikeresen elvégezte, erről kaptak is valami papírt. A Multi abban is tartotta a szavát, hogy mindenkit alkalmazott. Viszont - mint ahogy a kisbetűs részben ez szerepelt a tanulmányi szerződésben - a tanfolyam fizetős volt. A Multi volt olyan nagylelkű, hogy a tandíjat meg is hitelezte a résztvevőknek. Ezt most kellett visszafizetni, automatikusan le is vonták a fizetésből.

A tandíj havi összege kb. 80 %-a volt a havi munkabérnek. Amália és sorstársai annyit kaptak csak kézhez, hogy megvegyék a buszbérletet (enélkül nem tudtak munkába járni) és jutott még egy kevés pizzára, üdítőre is. A háromhavi tandíjat a munkábaállás első három hónapjában kellett visszafizetni. Ekkorra persze elérkezett a próbaidő utolsó napja, és annak rendje-módja szerint ki is rúgtak mindenkit. Kellett a hely a következő turnus ingyenrabszolgának.

Munkát keresve kiderült, hogy a végzettséget igazoló papír természetesen nem jó semmire, sehol nem fogadják el. Még ugyanennek a Multinak a másik áruházában sem!

Utánaérdeklődtem: a Multi képzéséről sehol sem tudtak. Sem a Munkaügyi Központban, sem foglalkoztatással és képzésel foglalkozó intézményeknél, civil szervezeteknél, cégeknél. Szintúgy nem hallotak róla a szociális szféra ellátó intézményeiben.

Ugyanakkor a Városban a tizenéves állami gondozott fiatalok körében közismert volt ez az információ. Legalább négy turnusban történt ilyen "képzés", turnusonként 6-8 fővel. A helyzet nagyon úgy nézett ki, hogy speciálisan az álami gondozottak körében toboroztak ingyenmunkaerőt, míg szélesebb körben ezt igyekeztek titkolni.

Amália - társaival - gyakorlatilag fél évet majdnem ingyen dolgozott a Multinak. Kedvezménye annyi volt, hogy az utolsó három hónapban vehettett bérletet magának, hogy ne gyalog járjon dolgozni, és megengedhetett magának havonta egy-két pizzát, üdítőt. A tanfolyamról szóló papírját sehol sem fogadják el.

A kiszolgáltatottakat kihasználni, megalázni és még kiszolgáltatottab helyzetbe taszítani - nos nem folytatom, mindenki gondolja hozzá, amit vél...

Folyt. köv.:
Amáliával vagy valamelyik sorstársával

nem sokára más néven találkozhattok ugyanitt...

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://100legszegenyebb.blog.hu/api/trackback/id/tr241390676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BS50 2009.09.18. 14:56:21

Igen, hasonlo esetekről hallottunk mi is... de csak Magyarországon. Miért tételezed fel, hogy erről a gyakorlatról feltétlenül tudott az Auchan központja is? Az egyes nemzeti hálózatok önálló egységek, azokat nem Franciaországból irányitják. Különben az a papir jó lett volna más Auchan áruházban is... Helyettesitsd nyugodtan be a multi szot azzal, hogy masik magyar, gyenge felügyelet.. és máris abba a kellemetlen helyzetbe kerülsz, hogy nem elég egy elérhetetlen bünbakot szidni, hanem az otthonhoz sokkal közelebbi valakit kell keresni és annak a szemébe mondani, hogy disznóság amit csinált. Ezt magyar tette magyarral és semmi köze ahoz a fogalomhoz, hogy multi...

Fekete Florin 2009.09.18. 15:13:36

@BS50: Kezdem úgy érezni, hogy te vagy Auchan apukája/anyukája annyira félted a bántástól... (Egyébként nem róluk van szó. Az Auchannál romlotthúsos botrányról tudok.)

Egyébként nem bűnbakot keresek, hanem egy esettanulmányt tettem közzé.

Hogy a gyerekvédelmi intézmények és a multik egyike-másika (természetesen helyi magyar vezetéssel) nem túl fényesen szerepel benne, az azért van, mert ez a valóságban is így történt. Mindent megtettek azért, hogy pár ember sorsát szántszándékkal elb@sszák.

Ha emiatt most egyes illetékesek, vagy szimpatizánsaik (híveik) közül valaki kellemetlenül érzi magát, akkor jó. Ez volt vele a célom. (No meg a puszta tájékoztatás).

BS50 2009.09.19. 04:57:22

Amit leirtál, ha vlóban igy történt, nagy disznóság, semmi kétség. Nagyon nagy kár, hogy a keretet a multi utálat ködébe helyezted mert igy a konkluzió sokak számára az, hogy lám lám azok a szemét multik, ők a bajok oka. Holott semmi köze ennek a disznóságnak a multi koncepcióhoz de még a multikhoz sem. Magyarországon látszólag sikerült egy kevés gátlástalan embernek mindent elferditeni, ami máshol ragyogóan müködik... Mások meg ebből jó kis tőkét kovácsoltak és vezetik a multiutáló kórust (nem rólad beszélek most). Ezzel jól el lehet terelni a figyelmet a problémák igazi megoldásáról. Nem ez az egyetlen ilyen ködösités, lehetne sorolni más középkori elképzeléseket is amit sok mindenki szajkózik ahelyett, hogy gondolkodna, hogyan lehet a problémákat megoldani. Ahogy irod, egy páran elfuserálják a dolgokat, mások port hintenek és egy jókora tömeg meg szajkózza a jelszavakat és csodára vár. Ettől nem lesz jobb semmi és az elesettek sorsa meg különösen nem javulhat.
Mellesleg elgondolkodtató az a naivitás is, aminek eredményeként el lehet hitetni valakivel, hogy egy 3 honapos tanfolyam eredméye egyenértékü lehet egy több éves iskoláéval. Valami nagyon nagy baj van az életre neveléssel, ha ezt fiatalok elhiszik bárkitöl is. Igaz, hogy komolz müvészeket meg tudost is át tudtak verni az életmű dij csalásban is... Magyar teszi mindezt a magyarral, semmi köze a multikhoz vagy bármilyen más "külső erőhöz"... Amig nem lesz vége az ilyenfajta porhintésnek, bünbakkeresésnek aki természetesen kivölről jön, amig nincs öszefogás és kreativ ötletek az európai értékek alapján levő megoldásokra, addig semmi de semmi nem lesz hatásos. A szegénység problémáját nem lehet önmagában megoldani. Csak egy húzó gazdaság képes arra, hogy mindenkinek, köztük a szegényeknek is, juttasson sok mindent. De ha mindég csak a szlogeneket szajkoznak, csodára várnak, a külső ellenséget keresik az emberek, ha megtagadják az elért eredményeket is, ha a hazai eredetű problémákat is inkább a külső ellenség nyakába akarják varrni, nem lesz előrelépés. Téveszme az is, hogy Magyarország csak a saját lábán, csak a saját piacából meg tud élni. Ezért veszélyes és félrevezetö az, ha egy amugy nagyon is vlós problémét leiró esettanulmány a multi utálat talaján készül, mert a konklúzió a legtöbb emberben nem az, aminek lenni kéne (hogy oldjuk meg a mgyar disnoságokat) hanem hogy le azokkal a szemét multikkal... holott a két dolog köszönő viszonyban sincs egymással.

Fekete Florin 2009.09.19. 08:10:23

Nem értem ezt a te "mindenki-utálja-a-multikat" fóbiádat.

Honnan veszed hogy utálom őket? Hol írtam ilyet? (Sehol, mert nem is utálom őket.)

Ami tényleg nem tetszik velük kapcsolatban az pl. az, hogy évente 650-900 milliárd forintba kerülnek az államháztartásnak, de ezért nem őket, hanem azokat a kormányainkat "utálom", akik ilyen szerződést kötöttek velük.

Amit a naivitásról írsz, hát te is az vagy, ha a gyermekotthonok kapcsán bármiféle pedagógiai elvárásod van! Ennyire nem ismered a magyar valóságot?

Ettől függetlenül bűn kihasználni a rászorultakat. És ebben bűnösek a magyar hatóságok is akik nem léptek fel ellene, meg a céghálózat központja is, aki szintén nem lépett fel ellene. Meg a gyermekvédelmi rendszer is (de hogy őket is elmarasztalom az írásban azt már észre sem veszed - csak a multikat ne bántsa senki).

"Amig nem lesz vége az ilyenfajta porhintésnek, bünbakkeresésnek ..." - ezt viszont kikérem magamnak.
Nem bűnbakokat keresek, hanem konkrét esetek konkrét bűnösöeit nevezem meg (már ha éppen van ilyen az adott történetben).
És nem porhintek, hanem valós esettanulmányokat teszek közzé. TÉNYEKET. Ha nem tetszenek, ne engem győzködj, hogy hallgassak (ez diktatúrákban szokás!) hanem TEGYÉL ELLENÜK.

Egyébként én nem azt kértem számon a szereplőkön, hogy miért nem oldották meg a szegénység problémáját, hanem azt, hogy miért ba@szn@k ki egy kiszolgáltatott emberrel. Különbség!

Hasznosabb lenne (számomra is), ha az írásomra reagálnál, és nem kéne újból és újból elmagyaráznom hogy nem azt írtam, mint amire te reagáltál... ;-)

BS50 2009.09.19. 12:33:27

OK, akkor most mar ertem miert beszeltunk itt el egymas mellett... Valoban nem konkretan az irasodra reagaltam, hanem annak kapcsan a problema eredetet probaltam kifurkeszni. Tehat pl a porhintes nem neked volt szanva, hanem egy jelensegnek ami szerintem nagyon is kapcsolatban van azokkal a dolgokkal, amikrol Te is irsz. Ha ez nem volt vilaos, akkor elnezesedet kerem es azt, hogy a jovoben akkor kicsit ilyen szemmel olvasd amit irok. At viszont tenyleg nem ertem, miert erzed ugy, hogy barmivel is azt mondtam volna, hogy halgass el. Szo sincs rola, hiszen pont en irtam, hogy a blog arra jo, mindneki elmondhassa amit gondol (persze kulturalt formaban).
Miert tartom sajnalatosnak, hogy a multikat belekeverted ebbe a temaba? Mert az eset nem multi specifikus. AMi pedig a fobiamat illeti.. Azt vettem eszre, hogy Magyarorszagon van egy csomo ember, akire a fejlodes egy gombot novesztett. Ez persze csak olyan kepzeletbeli gomb es szavakkal lehet "megnyomni". De ha sikeresen megnyomja az ember, elkezdik onteni a szabvanyos szoveget ami minden esetben oda lukad ki, hogy valaki mas tehet arrol, hogy Magyarorszag ilyen szerencsetlen. Ebben aztan benne van a multizas, az eladtak az orszagot, a foldet nem adjuk es meg lehetne sorolni. Nagyon keves van kozottuk akiket ha megkerdezel, hogy akkor miert is problema ez vagy az, tud is ertelmesen valaszolni. A tobbseg csak mondja, amit hallott egy maisk hasonloan tajekozott barattol. Azzal senki nem torodik, hogy a legtobb ilyen szlogan okorseg, sem kozgazdasagi sem mas alapja nincsen; azzal sem torodik senki, hogy ugyanolyan "eladott" allapotban van ey csomo mas orszag is es koszonik, nagyon jol vannak. Es most kerlek ne mond, hogy na igen, de veluk nem csesztek ki ugy mint a Magyarokkal... mert ez is az egyik gombnyomasos automata szoveg. Nekem az a tapasztalatom, hogy ez az automata szoveg egy nagszeru alternativa sok ember szamara a heyett, hogy tenne valamit ami konstruktiv, ujszeru es ami huzna a tobieket. Tisztelet a kivetelnek.
Azt biztosan nem kell elmagyaraznom, hogy feldobni egy szmaosszeget, hogy a multik ennyiba vagy annyiba kerulnek az orszagnak onmagaban telejsen ertelmetlen. Azaz sokembernek kinyilik a bicska a zsebeben mert csak azt erti belole, hogy ilyen sok penz es a multik elvisizk az egeszet, Fuj. De ugyanilyen hianyos informacioval sikerul az embereket mas temakban is negativ velemenyre hozni. Pedig a szamok igy semmit nem jelentenek. Ha melle teszed, hogy az adott beruhazas mit hoz vissza, de a szo szelesebb ertelmeben, es mennyi ido alatt, akkor lehet azon beszelgetni, hogy ez megeri-e es mi lett volna jobb helyette. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy elonyok nem csak penzben jelentkezhetnek es az utobbiakat bearazni szinte lehetetlen. De ez nem jelenti azt, hogy az ertek nem valos es nem szukseges.
Azt nem vonom ketsegbe, hogy a tneyeket kozlod. De latod, ha a tenyek csomagolasa olyan, hogy az onmagaban megnyomja a gombot (azaz a Te mostani cikkedben a multiutalos gombot) akkor meg ha Te nem is utalod oket, azok akik fujjak a notat, csak erre fognak felfigyelni es nem arra a sokkal fontosabb uzenetre, ami ott van a cikkben, csak eppen sokak szamara a "multi" szo eltakarja. A szamok is tenyek, de megsem mindegy, hogy hogyan tesszuk az asztalra.
Aban igazad van, hogy most egy kicsit a multik temajara fokuszalodott ez az eszmecsre, de ez csak egy pelda a sok gombbal indithato maszlag kozul. Ezt jol koruljartuk, de lehetett volna a tema a patikak is meg a patikan kivuli gyogyszer arusitas, vagy a vizitdij meg tarsai... megannyi dolgo, ami otthon politikai cirkussza valt mikozben a vilag nagyreszen reges regen igy mukodik minden. Ha akarod, szivesen meselek errol is majd.
Hogy jon ez a szegenyseg temajahoz? Egyszeru. Sehol a vilagon nincsen ekeg penz ahoz, hogy a szegenyseget teljesen felszamoljak. De a jol mukodo gazdasag segit mindenki helyzeten es igy a szegenyek is kevesbe szegenyek... De addog, amig egy orszag leginkabb gyulolkodik, kirekeszt (igen a szegenyeket is!), nem hajlando a vilag valosagat tudomasul venni es azon belul alkotni, amig aki teheti csal es amig minden erkolcsi torvenyt sutba dob, semmi nem haldhat elore. Tudom, sok sok becsuletes ember van Magyarorszagon, aki csak szenvednek ettol es oket nyilvan nem sorolom a fent leirtak koze. Ok tehetetlenek es artatlanok is egyszerre. De a tobbiek? Egymasnak nyomjak a gombot...

Fekete Florin 2009.09.19. 18:17:03

@BS50: Az hogy a multik mennyibe kerülnek az államháztartásnak, az megintcsak közgadzasági TÉNY. Mint ahogy forintban összegszerűen konkrétan kiszámolható volt a szocialista nehézipari nagyvállalatok veszteséges volta, ez is fillérre pontosan kiszámolható közgazdasági TÉNY. Ugyanúgy kell kiszámolni, csak mások a szereplők.

Az, hogy 650-900 MILLIÁRD közötti bizonytalan összegről beszélnek amiatt, hogy a kedvezmények és támogatások mértékét titkosították. A közgazdászok másodlagos infók alapján becsülik meg az összeget.

A multik nem gerjesztik nagyobb teljesítményre a magyar gazdaságot - sőt, mint konkurenciát inkább háttérbe szorítani igyekeznek - és a pénzt nem hozzák hanem viszik. Konkrétan készpénzt kapnak a letelepedéskor, illetve megállapodás szerinti összeget évente, valamint sokáig egyáltalán nem adóznak, utána is csak kedvezményesen a kialkudott mértékig.

A kis- és középvállalkozókra a törvény vonatkozik, nem kapnak támogatást és adóznak; a multik titkosított magánalkukat kötnek, támogatást és jelentős adókedvezményt kapnak. És még ráfogják, hogy piaci verseny van. Nincs piaci verseny Magyarországon!

Ezt sokáig csak az ellenzéki és a független sajtóban lehetett olvasni, most már a kormánypárti média is nyíltan beszél róla. Sőt, pár hónappal ezelőtt maga Szili Katalin - akkor még az OGY mszp-s elnöke - hívta fel a pártja és a kormány figyelmét arra, hogy ezt a gyakorlatot sürgősen meg kell szüntetni.

Elhiszem, hogy Franciaországban ez nem így van, de ez Magyarország. A politikai elit (legalábbis egy része)lepaktált a multikkal, és az ország issza mag a levét.

BS50 2009.09.19. 18:52:55

Ok, ezt e biztosan jobban latod, de azert jo lenne, ha mindehez lenne egy szamadat sor arra vonatkozoan, hogy kapnak a multik x milliardot, azzal szemben all y millio vagy milliard vagy mit tudom en amit amultik generalnak. Nyilvan a nyeresegukkel azt csinalnak amit akarnak, mert az az ovek. De a forgalom novekedesbol meg a beszallitok altal keletkezik plusz bevetel, az nem ketseges. Hol vannak ezek a szamok mert csak ezek ismerteben lehet az igazi helyzetet latni.
Akkor szerinted a politikai elit kaott valamit a multiktol mert kulonben miert paktaltak volna le? Mit kapott? Ki kapott? Es miert csak Magyarorszagon lett olyan a helyzet, hogy kara van belole mindenkinek? Ennyivel becstelenebbek a Magyarok vagy butabbak, marmint a vezetok? Ugy ertem mas orszagokhoz kepest, ahol nincs ilyen problema?

Charro 2009.09.20. 13:30:13

Srácok, ezt biztosan itt kell? Elég furán veszi ki magát, hogy egy blog szerkesztői a saját postjaik hozzászólásaiban vesznek össze. És ne mondjátok, hogy ez épító jellegű eszmecsere, mert nem az. Leégetitek magatokat és a blogot is. Ebből csak az jön le, hogy véletlenül se tartjátok egymást hitelesnek. Akkor meg minek írtok közös blogot?

Egyébként ennek a blognak van bármi köze is (a címén kívül) a tegnap bemutatott KLA-kiadványhoz? Remélem, nincs.

BS50 2009.09.20. 14:08:54

@Charro: Ezek szerint minden vagy fekete vagy feher, kozte nincs semmi... Es beszelni sem erdemes, hogy esetleg kozosen jojjunk ra, megis van mas szin is. Ha par szoban vazolnad, milyen eszmecsret varnal es tartanal hasznosak, sokat segitene. Ne felejts el, a blog kimondott celja, hogy feltarja a szegenyseg okait es hogy azon hogyan lehet segiteni, sajat akciokkal... Ebbe boven bele kell hogy ferjen egy eszmecsre ami talan nem a szokasos sablonok alapjan ertekeli a helyzetet, talan eppen a szokatlansaga utjan vezet el ujszeru megoldasokhoz. A blog egyebkent resze a tegnap bemutatott akcionak, legalabbis igy indult. Miert remeled, hogy nem resze? Olyan rossz a kiadvany:)))?

Fekete Florin 2009.09.20. 19:08:20

@Charro: A blogot a KLA szervezte össze. Én az ő megkeresésükre csatlakoztam a múlt héten a bloghoz, az instrukcióik alapján írom a bejegyzéseimet (kb. heti gyakorisággal szándékozom őket felrakni).

Bloggertársaimat nem ismerem személyesen. Az, hogy a kommentekben "veszekszem", nem érzem "égőnek" - hiszen akkor nem is tenném :-)

Remélem így már érthető a szituáció.

Fekete Florin 2009.09.20. 19:42:58

@BS50: Vannak konkrét számadatok, de nem akarom itt részletezni, mert már így is kikaptunk, hogy nem szabad így viselkedni.

Röviden összefoglalva:
- MOn a forprofit szektorban a munkaerő 80%-át a kis- és középvállalkozók foglalkoztatják (támogatás nélkül) a maradékon osztoznak a magyar nagyvállalkozók, és a multik (támogatással). Azt a kevés foglalkoztatást amit produkálnak gyakorlatilag az állam fizeti.
- A multik áru- illetve nyersanyag beszállításának kevesebb mint 10 % magyar áru vagy nyersanyag, szinte elhanyagolható mennyiség.
Tehát gazdaságélénkítő hatásról nem beszélhetünk.

Viszont több, gazdaságot taccsravágó húzásuk van. MOn az összes dohánygyárat különböző multicégek vették meg. Egyet kivéve az összeset bezárták. Nem termelőegység kellett nekik, hanem az, hogy megsemmisítsék konkurenciát. Ezzel persze nem csak a dohányipart számolták fel, hanem a dohánytermesztést is. És ez csak egy példa, számtalan ilyen történt.

Hogy ez miért pont Magyarországon van így, azt én sem értem.

BS50 2009.09.20. 20:12:13

@Fekete Florin: Az nem nagyon erdekel, hogy kikaptunk mert szerintem nagyon is hasznos ezt a temat koruljarni. Biztos, hogy en hallok uj dolgokat es az is biztos, hogy tudok neked is mondani olyasmit, amit nem tudtal meg, vagy nem igy. Akinek nem tetszik, menjen mashova. Az amit lerital, a gyarak megvetele majd bezarasa, egy olyan tortenet, ami Nyugat Europaban is ismeros. Azt hiszem a kulonbseg a reakcioban van. Szinte midenhol, minden korzetben ahol ilyesmi tortent, az ottmaradtak igyekeztek belacsapni valami masba. Szolgaltatasba, turizmusba, egy csomo uj kezdemenyezesbe amire korabban senki nem gondolt, mert ott volt a biztos munkahely, a gyar amiot aztan megvett a konkurencia es atalakitott meg ilyenek. Talan a baj ott lehet, hogy MOn nincs lehetoseg masba kezdeni... de miert ezt nem ertem? Mert errefele sem jott am senki segiteni, ha ki tudtak valamit talalni, egy jo reszenek az embereknek meg jobb is let tmint korabban, egy masik resz, akik meg nem tudtak vagy nem akartak masba kezdeni, azok nagyon komoly bajba kerultek. Abban biztos vagy, hogy csak a konkurenciat akartak kikapcsolni (kicsit nehez elkepzelni, hogy egy Brirtish-American Tobacco meretu cegnek MOn barmi konkurenncia lehetne...) vagy egyszeruen arrol volt szo, hogy megvettek valamit amirol kiderult, hogy nem lehet gazdasagos termelesere birni? Belgiumban pl volt egy csomo eset (ott orult draga a munkaero) hogy amint nem volt szukseg a plusz kapacitasra, menekult a nem is olyan regen erkezett ceg mert semmi remeny nem volt arra, hogy barmikor is haszonnal termeljenek. Szoval lehet, hogy sokkal prozaibb okai is lehetnek a gyarbezarasoknak. Mondon, ilyet csinalnak errefele is, boven.
Egy masik dolog, amirol erdekelne a velemenyed. Miert van az, hogy a magyar elelmiszerek kozul szinte semmit nem lehet Nyugatabbra kapni? Ausztriaban egy kicsit, Nemetorszagban kevesbe aztan vege. Ugyanakkor meg Lengyek kaja annyi van mint a tenger. Makos sutemeny (frissen!!!) es toltottkaposzta konzerv amire azt irjak, hogy Lengyel specialitas! Kovaszoss uborka, mas savanyusag, es ez mind eredeti Lengyel gyartmany, tehat nem it csinalja valaki nekik. Nekem ez azert lenyeges, mert ha az Auchan otthon keves magyar arut arul, amugy meg a za piac amuigy is kicsi, akkor miert nem arasztja el Magyarorszag ezekkel a dolgokkal (is) Europat? Ha lengeyel meg tudjak csinalni? Mert ugye ez rengeteg plusz munkahelyet csinalna otthon es nem csak a kereskedelemben hanem a szallitasban, a mezogazdasagban es akkor azert sok ember elete lehetne jobb.
Amit en probalok mondogatni, es jutottunk a "multiutalat" temahoz is, hogy az egy dolog, ha otthon egyik vagy masik ceg nem viselkedik rendesen, de ez miert ok arra, hogy ne nezzenek az emberek a nagyobb piac fele? Legyen magyar multi de ha nem is akkora mint az Auchan, legalabb adjon el nekik dolgokat. Mondom, a Lengyeleknek megy. Mi lehet ennek az oka?

Most meg befejezoul azoknak akik megint kiborulnak, hogy boncolgatjuk ezt a temat... Alapvetoen fontos, hogy ezeket a problemakat felboncolja az ember mert a megoldas is csak akkor valik lathatova. Azon, hogy a multikkal higyan bannak MOn most hirtelenjeben biztos nem lehet valtoztatni de azt meg lehet nezni, hogy ebben a helyzetben mit lehetne csinalni... pl. vinni a dolgokat kifele. Miert eri meg a Spanyolnak a dinnyet felhoznia Lillebe? Es miert nem a Magyarnak? A tavolsag pontosan ugyanannyi! Lehet, hogy a magyar tereles dragabb? Miert? Mert az nem igaz, hogy minden spanyil dinnyetermelo szubvencionalt. Tudom, hogy ez is az egyik kedvenc EU tema otthon, de a "rossz uzletet" csinaltunk dolognak a fele sem igaz (marmint azt illetoen, hogy itt mindenki szubvenciobol termel olcson). Egyebkent az itteni cegek szinten nem kapnak tamogatast mig a betelepulok igen, adokedvezmenyt is meg minden. De lehet, a mertek meg az aranyok masok.
Irok meg egyet a foreszbe ket hirrol amit ma hallottam a hiradoban... talan nem harapjak le a fejem erte:))))

Fekete Florin 2009.10.14. 00:20:09

@BS50: Bocsi, hogy későn reagálok, de nem értem rá eddig.

Hát az a szomorú hírem, hogy nem tudom a válaszokat, illetve én sem értem a helyzetet.

Magyar élelmiszer talán nem is nagyon van. Persze van, de az élelmiszeripar is jelentősen leépült.

Az édesipar egy része is úgy járt mint a dohányipar. Jópár hagyományos magyar csoki és kekszmárka külföldön készül, és úgy hozzák be (ott piacra sem dobják).

A konzervipar megszűnt (tán mutatóba ha van egy-kettő).

A dinnyét hozzánk meg pl. Portugáliából hozzák, és alacsonyabb áron árulják, mint amennyi a magyar termelő nullszaldós ára. A vásárlók persze az olcsóbbat veszik a multinál, ezért néhány dinnyés is tönkrement.

Majd örömmel fogják eladni a földjeiket, ha lejár a moratórium, lehet hogy pont azoknak, akik őt tönkretették - nem véletlenül.

Biztos hogy nem olcsóbb a portugál dinnye beszerzési ára plusz a szállítás, de érdemes egy kicsit veszíteni a dinnyén, hogy utána olcsón jó földeket vásárolhassanak. Remek befektetés ez egy mamutkonzorciumnak.

A többi élelmiszerrel nem tudom mi van. A borexportunk ahogy tudom viszonylag jó, persze lehetne jobb is.
süti beállítások módosítása