HTML

A 100 legszegényebb

Ha van száz leggazdagabb, miért ne beszélhetnénk a száz legszegényebbről. Kik ők? És miért azok, akik? Hogyan vállalhatunk velük szolidaritást és hogyan segíthetünk abban, hogy önmagukon segítsenek?

Friss topikok

  • BS50: @Fekete Florin: Amit irsz, teljesen fejen talalja a szoget es tokeletesen igazad van abban, hogy a... (2009.10.15. 20:28) Baltazár esete az Egyetemmel
  • Fekete Florin: @BS50: Bocsi, hogy későn reagálok, de nem értem rá eddig. Hát az a szomorú hírem, hogy nem tudom ... (2009.10.14. 00:20) Amália esete a Multival
  • BS50: Szo soncs arrol, hogy akik ellenkeznek, definicio szerint rossz emberek. Az o erzesuknek is van al... (2009.09.28. 08:26) Ket hir ami erthetetlen...
  • BS50: @CSR bloggerina: Az eltérő vélemény megfogalmazása és az annak kapcsán kialakuló vita nem veszeked... (2009.09.20. 09:28) Aki változni képes, megmarad
  • BS50: @Fekete Florin: Igen az logikus lenne, de szeretnem inkabb egyben tartani ezt a fonalat. Ha megten... (2009.09.19. 10:54) Szociovideó

Linkblog

2009.09.14. 11:50 BS50

Aki változni képes, megmarad

Manapság divat szidni a multikat. Közben az ugy elfelejtődik, hogy nagy munkahelyteremtők, hogy a vásárlóknak alacsonyabb árakat hoznak (mert ugye a bolt van a vásárlóért es nem forditva, ahogyan sokan hinni látszanak, a vásárló a boltért és a termelőkért) és hogy vannak magyar multik is, csak öket külföldon nem utálja senki. Bünbakkeresésben nagyok vagyunk, pedig hát lehetne a multiktól sokat tanulni is. Nem véletlenül és nem profithajhászás es kizsákmányolás alapján lettek nagyok. Sikerük egyik titka, hogy tudtak alkalmazkodni.

 
Nálunk itt Europa szivében 100 kilométert kell autozni, hogy az ember találjon egy olyan kulturált és változatos kinálatu bevásárlo központot, amibol Magyarországon azok a fránya multik minden várost körülépitettek. Hogy itt miért nem, annak semmi köze a multikhoz és sokan az itteniek közül irigykedve mesélnek az otthoni kereskedelmi egységekröl, a késö esti és vasárnapi nyitvatartásról... De nem erröl akartam irni.
 
Mint tudjuk, az Auchan francia cég és mikor saját hazájukban nőni kezdtek, pillanatok alatt elszivták a vásárlókat a kis városi boltoktól. Azok legtöbbje rendre tönkre is ment. Hiába mondogatták, hogy náluk jobb a kenyér vagy frissebb a zöldség... ez részben nem is volt mindig igaz, másrészt meg a vásárlók döntöttek: nekik fontosabb volt a kényelmes parkolás, az alacsonyabb árak és a nagyobb választék. Egy pár kis bolt megmaradt, ök profilt változtattak és vagy olyan szolgáltatast kezdtek nyujtani, ami a nagy áruházaknak nem volt, vagy olyan választékot kináltak, amiért a vevők hajlandok voltak odamenni. De hangsulyozom, a boltok és szállitóik változtak és nem azt próbálták kicsikarni, hogy a vevők változzanak!
 
Aztan jött Francois Mitterand elnök, aki zászlójára tüzte a kis boltok megmentését. A  kutya sem kérte erre, de mint választasi manőver, populáris volt. Az Auchan, mint a legnagyobb és legtöbb uj áruházat épitö cég, kiváló celpont volt az uj akció számára. Persze mint mindenütt, Franciaországban is nagy a szája a politikusoknak, de szerencsére ott sem tehetnek mindent meg a populizmus jegyében. Hogyan lehet egy magáncég növekedését állami eszközökkel meggátolni? Az Europai Unió szigorú verseny szabályai nem sok mozgásteret hagynak az ilyesmire (szerencsére...). Végül is a Francia honatyák egy olyan törvényt hoztak, amely előirta, hogy az uj épitésü szupermarketek alapterületének milyen arányban kell lenni az adott szupermarket vonzáskörzetében lévö kis üzletek alapterületével. Diabolikusan kitalált törvény volt ez, hiszen a kis varosokban, településeken, de még a nagyobb városokban sem igen volt hely uj kis üzletek épitésére, igy szo sem lehetett uj szupermarketekröl sem...
 
Egy vállalkozás csak akkor eletképes hosszu távon is, ha növekedni tud. Az Auchan is ilyen választás elé került. De hogyan növekedjen otthon, ha az uj törvény ezt lehetetlenné teszi? Megtámadni nem lehetett mert igazábol nem volt korlátozás... még ha az is volt igazábol.
 
De hamarosan megszületett a megoldas. Franciaország-szerte az Auchan áruházak köré szép és változatos galériákat épitettek, tele kis üzlettel, vendéglővel, szolgáltatásokkal... és rövid idö mulva elhárult minden akadály az ujabb bevásárló központok épitése elöl, mert a kisboltok alapterületi aránya bőven a törvényben előirtakra módosult. A politikai beleszolás a tervezettől teljesen eltérő eredményt hozott, egy nagy, vásárlo orientált szervezet megtalálta a módját, hogy ugy változzon, hogy vásárlói is és maga is elönyben maradjon.
 
Szinte hallom az ellenzők felhördülését: Az Auchan (és a többi nagy áruház) kijátszotta a törvenyt! Erröl szó sincs. Ott is a vásárlók döntöttek mert ha nem tetszene az uj megoldás, nem lenne életképes. A termelö és a kereskedő van a vásárlóért és nem forditva!
 
Amikor a Cora, az Auchan Magyarországra jött, már természetes módon hozták magukkal a galériás elrendezést, hiszen ez azota többszörösen bizonyitotta vásárlóvonzo képességét.
 
Az ember csak aggodalommal tudja figyelni az olyan kezdeményezéseket, amik azt célozzák, hogy egy áruház polcain minimum ennyi vagy annyi magyar árunak kell lenni. Micsoda korlátolt gondolkodás az, mely elhiszi, hogy ezzel a magyar termelöket segiti valaki. Ha muszáj betartani a százalék irányelvet, akkor mindegy milyen a minőség, ki kell rakni a polcra amit a magyar termelö kinál. Hol van akkor a termelőre nehezedő verseny nyomása a minőseg fenntartására, az ujitásra? Ilyen gyorsan el lehet felejteni, hogy a verseny nélküli piac hova vezet? De tévhit az is, hogy ha a magyar termelök nagyobb részt kapnak a hazai piacból, meg lesznek mentve. Ma még talán, de holnap, holnapután már nem. Termelők, akiket nem szorit a minőség és az ujitás kényszere, akik nem igyekeznek ujabb és ujabb piacokat keresni, más szoval akiknek nem muszáj változni, halálra vannak itélve. Mert a világ változik körülöttük, de egy buta irányelv elhiteti velük, hogy ők maradhatnak a régiek.
 
A mostani gazdasági világválság az Egyesült Államokból indult és a kiskereskedelmi forgalom ottani visszaesésének egyik legnagyobb vesztesei a hatalmas bevásárló központok lettek. Ezekben rendszerint van egy vagy két ugynevezett „horgonyzo” üzlet, nagy áruház, mint nálunk a Skala vagy a régi Corvin. Ezek egy része egyszerüen tönkrement, mások üzletek sorát zárták be. A végeredmény? Bevásárló központok hatalmas üres területekkel. A bevásárló központokat üzemeltető cégek azonban rugalmasan reagálnak a kihivásra. A Fortune folyóirat jelentése szerint csak 2009 második negyedévében legalább 63 egyház, 244 gyogyitó intézmény és 172 iskola költözött be a korábban áruházak altal elfoglalt bevásárlóközponti szárnyakba. De volt olyan is, ahol müvésztelepet vagy pihenő parkot rendeztek be az épület egy részében. A cégek érdeke, hogy a vásárlók továbbra is jöjjenek és a vásárlók szavaznak minden pillanatban. Ahol jönnek, megmarad a bevásárló központ. Ahol nem, eltünik.
 
Hogy a vásárlók mit csináljanak, mit szeressenek, nem pártoknak es egyházaknak kell megmondania. Ezt majd eldöntik ők maguk. Ebbe a körbe tartozik a vasarnapi nyitvatartás is. Az Egyesült Államokban a vasárnapi nyitvatartás a legtermészetesebb dolog a világon. Kicsit késöbb nyitnak a boltok, hogy aki akar, reggel elmehessen misére. A többi az emberekre van bizva. Ahogy azt kell.
 
A fenti példák hatalmas cégek alkalmazkodási taktikáit mutatják be, de van ebben böven tanulság az egyszerü ember, a kis vállalkozó számára is. A változást nem lehet változatlansággal kivédeni. A változást vagy a változatlanságot nem lehet központilag diktálni (bármennyire kényelmes is lenne az).
 
Sikeres csak az lehet kicsiben és nagyban aki a változásban a lehetőséget latja, aki kihasználja azt, aki fejlödik és ujat teremt, aki előre megy és legföképpen aki nem hallgat a visszafelé gondolkodók szirén hangjára.
 
Az almát a tüzből mindig magunknak kellett kikaparni... a különbség most az, hogy a tüzet is magunknak kell rakni. De mennyivel finomabb ez az alma, mikor elkészül!

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://100legszegenyebb.blog.hu/api/trackback/id/tr471380816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fekete Florin 2009.09.17. 21:15:00

A helyzet nem ilyen egyszerű. A multik MO-n nem a piaci verseny okán tudtak megkapaszkodni, hanem állami támogatásból és adókedvezményből. Kis- és középvállalkozó ilyet MO-n nem kap.

Munkahelyet sem feltétlenül teremtenek: az alkalmazottak egy része kékkönyvel alkalmizik, mint árufeltöltő. (Persze ragsztanak bélyeget, de azért nem annyit, mint amennyit ledolgoznak.) Másik részük párhónapos gyorstalpaló átképzésen van elvileg, gyakorlatilag a multinál dolgozik "szakmai gyakorlat címen" 2-3 műszakban. Mindezt napi 1700 Ft-os átképzési segélyért, amit nem a multi, hanem az állam fizet.

A multik megtelepedése óta az alacsonyabb árkategóriás kisboltok tönkrementek a környékünkön. Kicsit messzebb, a kicsit tehetősebb környéken a drágább kisboltok még tartják magukat.

Napi 10-12 óra munka után vagy ott vásárolok, vagy sehol. Nincs kocsim, hogy kimenjek a multikhoz és ott kényelmesen parkoljak. És nincs napi +2 órám, hogy kibuszozzak oda. És nincs napi +1000 forintom hogy kifizessem a buszjegyet (oda-vissza, átszállással). Ez különben is több, mint 2 órányi órabérem.

Tesókám, elhiszem, hogy kocsiból minden egyszerű. De próbáld ki az életet gyalog! Vagy legalább töröld le néha a szélvédőt!

BS50 2009.09.17. 22:55:31

@Fekete Florin: A támogatást, amit a külföldi cégek kapnak azzal kell összehasonlitani, amit ők beruháznak és azzal a plusz jövedelemmel, amit generálnak. Hibás az olyan számitás ami csak azt veszi figyelembe, hogy az egyenleg egy egy cég vagy áruház viszonylatában mit mutat. A beszállitók, logisztikai központok, fuvarozók és még több száz vállalkozás pörög annak kapcsán, hogy egy egy ilyen nagy cég megjelenik. A többlet munkahelyeket sem csak az áruház szintjén kell mérni hanem öszességében, minden vonzási területen is. Igy számitva az a kedvezmény amit ezek a cégek kapnak, bőségesen megtérül az adóbefizetéssek kapcsán. Minden európai ország próbálja vonzani ezeket a cégeket különféle kedvezményekkel és ezek a saját országbeli vállalkozások számára sehol sem adottak. Sajnos az is általlános, hogy minden cég igyekszik a költségeit csökkenteni és ahol lehet, ezt a bérekkel kezdik. Itt nálunk a Cora nyitott egy uj üzletet a város másik oldalán és sikerült az ujonnan felvett dolgozókkal megegyezni, hogy 30%-al alacsonzabb bérért dolgoznak, mint a régebbi Cora alkalmazottai (itt minden Cora áruház önálló). A szakszervezet örjöngött, sztrájkolni akartak de a dolgozók nem járultak hjozzá mert féltek, hogy akkor bezár a bolt, hiába uj meg minden! Akinek van munkája örül, hogy dolgozhat még ha a feltételek nem is a legjobbak.
A kis boltok tönkremenetele általános jelenség, de hát ez a verseny része, ez ellen nincs mit tenni. Hollandiában nem engedélyezik a nagy bevásárlóközpontokat és ennek eredményeképpen (is) az árak jóval magasabbak. Vannak szupermarketek, de csak három nagy holding van és minden azoké. Belgiumban még rosszabb a helyzet ilyen szempontbol és ez meg is látszik az árakon.
Az adott országban lévő helyzetet nyilván lehet az egyes emberek szemszögéből nézni és lehet és kell is a társadalom szintjéről megitálni. Az egyes ember szintjén nézve, nyilván egy olyan elmozdulás ami az autó használatát követeli meg a bevásárláshoz nagyn kellemetlen annak, akinek nincsen autója és nincs pénze az utazáshoz. Ez egy feloldhatatlan probléma és tisztán mutatja az egyik nagy bajt otthon, azt, hogy a régebbi piacgazdaságokban bevált dolgok (hipermarket a város szélén) összeütköznek azokkal a dolgokkal, amik még nem fejlödtek ugyanolyan ütemben. Ez egy feloldhatatlan ellentmondás... viszont Franciaországban sincs mindenkinek autója és mégis megoldják valahogy.
Ha most a társadalom egésze szemszögéből nézzük a dolgot, aligha lehet kétséges, hogy ami pluszt a nagy cégek hoznak, az kell es hasznos es mással nem igen helyettesithető. Nem hiszem, hogy Magyarországon bárki is örülne annak, ha az árak azon a szinten lennének ami akkor alakulna ki, ha nem lennének a nagy cégek.
Nagyon jó lenne, sokkal jobb mint ami most van, egy olyan rendszer ami az auto nélküli és az autos embereknek is nyujtana alternativát és méghozzá elérhető áron. Sajnos ilyen nincs sehol a világon...

Fekete Florin 2009.09.18. 12:23:48

@BS50: Hazai és nemzetközi közgazdászok 650-900 milliárd forintra becsülik azt az összeget, amibe a multik az államháztartásnak kerülnek az adókedvezmények és a konkrét támogatások kapcsán. Összehasonlításképpen a kormány az adóreformjától mindössze csak 250 milliárd megtakarítást remél.

A Hancock pl év 5 milliárd támogatást kap zsebbe, ez több, mint amennyit bérekre és járulékaikra költ. A Hancock alkalmazottait a magyar adófizetők fizetik, a cég nem adózik, és a profitot viszi ki.

"Franciaországban sincs mindenkinek autója és mégis megoldják valahogy." - Ha majd te is megoldod valahogy kocsi nélkül, feketén, minimálbérből, amit vagy ki is fizetnek, vagy nem akkor folytathatjuk a polémiát. Addig hiteltelen vagy.

Idehozod a multikat a "100legszegényebb" blogra. Nem szégyenled magad?!?

BS50 2009.09.18. 13:47:11

@Fekete Florin: A blog arra való, hogy eszmét cseréljünk, hogy ki ki elmondhassa a véleméyét és amig ezt öszintén teszi és kulturált formában, addig nincs szégyelnivalója senkinek sem. Miért gondolod, hogy egyikünk vagy a másikunk hitelesebb? Elmondod Te is a véleményedet és én is, beszélünk róla és ha nem is értünk egyet sok mindenben, az egyetnemértésből is lehet tanulni.
Ez a blog nem csak a szegényekről szól és mem csak nekik szól. Szól mindazoknak akik igy vagy ugy tehetnek arról, hogy ímagyarországon ilyen mély szegénység alakulhatott ki es szól azoknak is, akik esetleg tudnak tenni valamit annak érdekében, hogy a szegények sorsa javuljon.
Amugy elgondolkodtató, hogy két eszrevétel csere elég volt arra, hogy kijöjjön a Magyarországi problémék egyik alapvető oka... Ha nem értünk egyet, máris szégyelje magát a másik, máris hiteltelen. Igy nem lehet érdemben beszélgetni mert akkor eleve el van vetve a szemedben az, amit a másik mond. Pedig a hitelesség nem attól függ, hogy vslaki szegény vagy nem, hanem hogy mi van a szivében.
A multik példáját azért hoztam fel, mert ez az egyik jol látható eleme az otthoni bajok megoldathatatlanságának. ínem tudom, feltünt-e neked, hogy milyen sok mindenben kölső bünbakot keresnek a magyarok és aztan azt szidják kitartóan ahelyett, hogy együtt (!!!) dolgoznának a problémák megoldásán.
Szegény emberek a leggazdagabb országokban is vannak, sajnos. A probléma megoldására tett intézkedések hol jobban hol kevésbé sikeresek. De hogy az nem segit a dolgokon, ha a korus szidja a multikat (és még sorolhatnám a többi kedvenc célpontot) as biztos. A rendszerváltás utan Magzarországnak semmivel sem voltak rosszabbak az esélyei arra, hogy felemelkedjen, mint bármelyik másik volt szocialista országnak. De amig a környéken szionte mindenütt megtörténtek a strukturális változtatások, reformok, addig Magyarországon mással volltak elfoglalva az emberek. Pedig nagy különbség van a között, mikor változtatni kell, ha azt akkor csinálják, mikor az ország akarja vagy pedig akkor mikor rákényszerül. Márpedig Magyarországon ez az utobbi helyzet lett, sajnos. Olvasd végig, ha még nem tetted volna, azt az irást, ami a Mi romlott itt el cimmel van a blogon. Elég részletesen elmond pár alapvetö dolgot ami talán nem népszerű de mindenképpen igaz.
Tudom, hogy az egyes emberek szintjén az ilyen elméleti eszmefuttatás nem sokat segit de a szegénység igazi felszámolásáshoz az ut ott kezdődik, ha egy nép az elkövetett hibákat lajstromba veszi és együtt, politika mentesen, nekiáll kijavitani azokat. Ez kikerülhetetlen és nem lehet helyette bünbakokat kijelölni sem. Közben persze az egyénre is rá kell nézni és meg kell találni a modját, hogz neki itt és most legyen segitség mert nyilván neki nincs ideje kivárni amig a nagyléptékü dolgok helyre jönnek.

Fekete Florin 2009.09.18. 14:17:03

@BS50: Lécci ne forgasd ki a szavaimat. Nem azért vagy hiteltelen, mert más a véleményem, hanem azért mert kocsiból ülve nem túl hiteles kikiabálni, hogy a gyalogos oldja meg valahogy. Ez az empátia és a szolidaritás teljes hiánya. Az ilyen ember számomra akkor is hiteltelen, ha esetleg azonos véleményen vagyok vele.

Amúgy a bloggal kapcsolatos koncepciót nem tudom honnan veszed. Én teljesen más instrukciókat kaptam. Egész konkrétan esettanulmányokat kértek tőlem, méghozzá az elesettek "világából". Az elsőt fel is tettem. Nem ezzel akartam kezdeni, de ha már témánál vagyunk...

CSR bloggerina · http://csr-ff.blog.hu/ 2009.09.19. 23:21:04

amilyen szimpatikus és kalapemelést érdemlő a 100 legszegényebb kezdeményezés, annyira bántóan zavaros és színvonaltalan ez a blog. két, egyenként is meglehetősen tájékozatlan és zűrös fejű figura irogat ide, tört magyarsággal, rossz helyesírással, majd pedig a közönség előtt egymással összevesznek. abszurd.
nem is értem, hogy engedhetik meg ezt a nagyszerű alapkezdeményezést képviselő kitűnő szervezetek...

BS50 2009.09.20. 09:28:18

@CSR bloggerina: Az eltérő vélemény megfogalmazása és az annak kapcsán kialakuló vita nem veszekedés. Ennek kapcsán lehet eljutni a közös pontokhoz, átértékelni a saját véleményeket, megismerni a másikat. A kritika amit megfogalmaztál, mint minden kritika, figyelembe veendő. De kritizálni könnyü. Igazán értelme csak akkor van, ha a megkritizált tények, dolgok és egyebekkel szemben rögtön odaállitod azt a változatot, mely (szerinted...) nem kell, hogy ugyanazon kritika témája legyen. Ha Te tájékozottab vagy, lássuk a kijavitott tényeket... Lássuk a cikkeket, melyeket Te irtál a témában és beszéjük meg őket.
Érdekes a hozzáállásod... Az eszmecserét (ami ráadásul releváns is) veszekedésnek fogod fel aztán pedig szeretnéd, ha a blog fenntartói az eszmecserét lelőnék (holott sem durvaság sem semmi más az elfogadhatatlanság kategóriájába tartozo irás nem került ide fel). Ha végigolvasod a tájékozatlan irásaimat, talán fel fog tünni, hogy visszatérö téma, a problémák egyik okaként felsorlt jelenség az értelmes és indulatok nélküli eszmecsere (mert ez vezet a megértéshez és elfogadáshoz) hiánya és annak a szükségszerüsége, hogy ne akarja mindenki megszabni a másiknak, hogy mit lehet és mit nem, segiteni kell abban, hogy ezt mindenki magának el tudja dönteni és akkor az önkontroll a legjobb biztositéka annak, hogy mindneki az adott kultura normáin belul maximális szabadságban élhet.
süti beállítások módosítása